Waarom afbeeldingen belangrijk zijn voor een website

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van elke website. Ze kunnen het verschil maken tussen een saaie en een aantrekkelijke website, en ze kunnen ook helpen om je website te verbeteren voor zoekmachines.

Waarom zijn afbeeldingen belangrijk?

Er zijn veel redenen waarom afbeeldingen belangrijk zijn voor een website. Hier zijn een paar van de belangrijkste:

 • Ze trekken de aandacht. Mensen zijn visuele wezens, en afbeeldingen zijn een geweldige manier om de aandacht van je bezoekers te trekken. Een goed gekozen afbeelding kan ervoor zorgen dat bezoekers langer op je pagina blijven en meer informatie lezen.
 • Ze maken je website aantrekkelijker. Afbeeldingen kunnen je website er visueel aantrekkelijker uit laten zien. Dit kan helpen om een betere indruk te maken op je bezoekers en ze aan te moedigen om terug te komen.
 • Ze kunnen informatie overbrengen. Afbeeldingen kunnen een geweldige manier zijn om informatie over te brengen. Ze kunnen complexe concepten eenvoudiger maken en ze kunnen helpen om je boodschap kracht bij te zetten.
 • Ze kunnen helpen om je website beter te laten indexeren door zoekmachines. Zoekmachines kunnen afbeeldingen gebruiken om je website te indexeren. Door relevante afbeeldingen te gebruiken, kun je je website beter laten zien in zoekresultaten.

   

Eigen afbeeldingen vs. stockfoto’s

Er zijn twee hoofdtypen afbeeldingen die je op je website kunt gebruiken: eigen afbeeldingen en stockfoto’s.

Eigen afbeeldingen zijn afbeeldingen die je zelf hebt gemaakt. Dit kunnen foto’s zijn die je zelf hebt gemaakt, of grafische afbeeldingen die je zelf hebt gemaakt. Eigen afbeeldingen zijn over het algemeen de beste keuze voor je website, omdat ze uniek en relevant voor je bedrijf zijn.

Stockfoto’s zijn afbeeldingen die door een andere partij zijn gemaakt en die je kunt kopen of gratis gebruiken. Stockfoto’s kunnen een goede keuze zijn als je geen eigen afbeeldingen hebt, of als je een specifieke afbeelding nodig hebt die je zelf niet kunt maken.

Waar kun je gratis afbeeldingen vinden?

Er zijn veel websites waar je gratis afbeeldingen kunt vinden. Hier zijn een paar van de beste:

 • Pixabay: Pixabay biedt een enorme bibliotheek met gratis afbeeldingen, video’s en muziek. Alle afbeeldingen op Pixabay zijn gratis te gebruiken, zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen of dat je aan de bron moet vermelden.
 • Unsplash: Unsplash is een andere geweldige bron voor gratis afbeeldingen. De afbeeldingen op Unsplash zijn van hoge kwaliteit en worden geselecteerd door een team van professionele fotografen.
 • Freepik: Freepik biedt een breed scala aan gratis afbeeldingen, vectoren, illustraties en logo’s. De afbeeldingen op Freepik zijn onderworpen aan een Creative Commons-licentie, wat betekent dat je ze gratis kunt gebruiken, maar dat je de bron moet vermelden.
 • Shutterstock: Shutterstock is een betaalde website, maar biedt ook een gratis bibliotheek met afbeeldingen. De afbeeldingen in de gratis bibliotheek van Shutterstock zijn van lage kwaliteit en worden vaak gebruikt door andere websites.
Een (uniek) plaatje zegt meer dan duizend woorden

Tips voor het kiezen van afbeeldingen voor je website

Bij het kiezen van afbeeldingen voor je website is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Relativiteit: Zorg ervoor dat de afbeeldingen relevant zijn voor de inhoud van je website.
 • Kwaliteit: Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit.
 • Grootte: Zorg ervoor dat de afbeeldingen de juiste grootte hebben voor je website.
 • Aanpassing: Pas de afbeeldingen aan om ze geschikt te maken voor je website.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat de afbeeldingen op je website de beste indruk maken op je bezoekers.