Webdesign en kleurenblind
Kleurenblind soms ook wel kleurenzienstoornis genoemd. Iemand die kleurenblind is ziet namelijk wel kleuren, maar niet allemaal even goed.
Wist je dat, 8% van alle mannen in Nederland een vorm van kleurenblindheid hebben. Bij vrouwen is dit veel minder, namelijk 0,5%.
In elke doelgroep komen er kleurenblinden voor. Het liefst wil je voor iedereen de beste gebruikerservaring.
Hoe pas je jouw webdesign hierop aan?
Kan je de rode cirkel zien met de opening?
En nu? Kan je de witte cirkel zien?
Aangeboren kleurenblindheid wordt onderscheiden in vier groepen:
- Trichromatopsie: Bij trichromatopsie werken alle drie de typen kegeltjes. Dit is het normale zicht (normale trichromatopsie) en komt in Nederland bij 92% van de mannelijke bevolking voor. Soms komt het echter voor dat alle drie de typen kegeltjes werken, maar eentje net iets minder goed. Dat heet anomale trichromatopsie. Iemand met anomale trichromatopsie kan alle kleuren zien, maar heeft last van kleurzwakte. Doen de groene kegeltjes het minder goed dan heet dat deuteranomalie. Zijn de rode kegeltjes verzwakt, dan heet dat protanomalie. En bij tritanomalie zijn de blauwe kegeltjes zwak.
- Dichromatopsie: Bij dichromatopsie werken twee van de drie typen kegeltjes. Werken de groene kegeltjes niet, dan heet dat deuteranoop. Mensen die dit hebben (1% van de mannen) verwarren groen en rood. Werken de rode kegeltjes niet, dan heet dat protanoop. Mensen met protoanoop (1% van de mannen) verwarren ook de kleuren rood en groen. Tot slot is er de groep bij wie de blauwe kegeltjes niet werken (tritanoop). Deze mensen kunnen de kleuren blauw en geel niet onderscheiden. Deze vorm van kleurenblindheid is heel zeldzaam. Maar 0,001% van de mannen heeft er last van.
- Monochromatopsie: Monochromatopsie is een zeer zeldzame afwijking waarbij maar één type kegeltjes werkt. Mensen met monochromatopsie hebben een zeer slecht zicht. Daarnaast hebben ze ook vaak last van lichtschuwheid.
- Achromatopsie: Bij mensen met achromatopsie werken geen van de kegeltjes. Daardoor kunnen ze geen kleuren zien, maar alleen zwart-wit- en grijstinten. In feite zijn deze mensen echt kleurenblind. Achromatopsie is extreem zeldzaam: 0,0001% van de mannen in Nederland heeft deze aandoening. Mensen met achromatopsie zijn lichtschuw en kunnen overdag slecht zien.
Info: www.oogfonds.nl
Zie jij cijfers in de cirkels hieronder? Kan je ze allemaal lezen? Dan ben je niet kleurenblind. Sommige zien helemaal geen cijfers, andere zien alleen bepaalde cijfers. Wil je weten of je kleurenblind bent? Doe hier de test. https://www.nl.colorlitelens.com/kleurenblind-test.html
Omdat er verschillende soorten zijn, kan je helaas niet voor alle kleurenblinden een perfecte website creëren. Maar je kan er wel voor zorgen dat het wat makkelijker wordt om te zien.
Kleurencombinaties
Zorg ervoor dat je bepaalde kleurencombinaties vermijdt. Zoals: groen en zwart, blauw en grijs, groen en rood, lichtgroen en geel, blauw en paars en groen en bruin.
Grote contrasten, texturen en lijnen
Maak gebruik van heldere kleuren, probeer vage kleuren die in elkaar overlopen te vermijden.
Gebruik texturen en patronen om bepaalde objecten te benadrukken. Zo maak je een uniek element, waardoor deze makkelijker herkenbaar is.
Vermijd het gebruik van dunne lijntjes, geef een knop net een iets dikkere lijn, zodat dit element voor iedereen duidelijk te zien is.
Kleuren testen
Weet je niet zeker of jouw kleuren goed zijn? Je kan ze testen bij de toegankelijkheidsfunctie van Adobe. https://color.adobe.com/nl/create/color-contrast-analyzer of plaats de kleuren in grijstinten, zie je ze nog steeds goed? Then, you are good to go.
Gebruik naast kleur ook symbolen. Stel je hebt een webshop, zorg ervoor dat je bij de kleuren keuzes ook de namen van de kleuren noteert. Of geef een knop een dikkere rand als deze actief is. Ook met hyperlinks in de tekst moet je opletten. Voor jou is een rode kleur misschien helder, maar voor een kleurenblinde is dit lastig. Zet er bijvoorbeeld een streepje onder, zodat jouw bezoeker weet dat er een link is.
Wil je jouw website voor iedereen toegankelijk maken, zorg dan dat je bovenstaande punten verwerkt in je website.