Wat is WordPress en hoe werkt het?

WordPress is een krachtig Content Management Systeem (CMS) waarmee je eenvoudig een website, blog of webshop kunt bouwen en beheren.

Zonder uitgebreide technische kennis te hebben, kan men met WordPress prachtige, professionele websites creëren die perfect aansluiten bij de visie en missie van jou en je bedrijf. In dit blog leg ik uit wat WordPress precies is en hoe het werkt.

Wat is WordPress?

WordPress is meer dan alleen een blogplatform.

Het is een flexibel CMS (content management systeem) waarmee je diverse soorten websites kunt maken, van eenvoudige websites met een paar pagina’s tot complexe webshops met talloze producten en functies.

WordPress is gebruiksvriendelijk en biedt een scala aan handige features, waardoor een WordPress leek in een hand omdraai een nieuwe pagina, blog of zelfs artikel aan de webshop kan toevoegen. 

Content Management Systeem

Met een content managament systeem (CMS) kunnen bedrijven digitale content (zoals webpagina’s, blogs en afbeeldingen) beheren. In een CMS beheer je de complete inhoud van een website en de content op iedere pagina is in principe eenvoudig aan te passen. 

Hoe werkt WordPress?

WordPress werkt met behulp van twee basiselementen:

De backend: Dit is het controlepaneel van jouw website, waar je inlogt om content te beheren, instellingen aan te passen en plugins te installeren. De backend is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, zelfs voor beginners. Zodat men gemakkelijk nieuwe pagina’s, producten en blogartikelen kan toevoegen.

De frontend: Dit is de website die bezoekers te zien krijgen. De frontend bestaat uit pagina’s, blogberichten, webshop producten en andere elementen die je via de backend kunt beheren.

Met WordPress kun je:

• Pagina’s en blogberichten maken en publiceren: Deel interessante content met jouw bezoekers.
• Media toevoegen: Voeg afbeeldingen, video’s en audiobestanden toe om je website visueel aantrekkelijker te maken.
• Plugins installeren: Breid de functionaliteit van je website uit met duizenden gratis en betaalde plugins. Denk aan plugins voor SEO, social media, contactformulieren, webshopfunctionaliteiten en nog veel meer.
• Je website aanpassen: Kies uit een breed scala aan thema’s en pas deze aan om de perfecte look & feel voor jouw website te creëren.
• Gebruiksvriendelijke editor: De editor in WordPress is gebruiksvriendelijk en biedt diverse mogelijkheden om je content te formatteren en vorm te geven. Maar er bestaan ook nog andere pagebuilders, die het voor een WordPress leek nog makkelijker maken. 

op 27 mei 2024 is WordPress alweer 21 jaar geworden.

De voordelen van WordPress

WordPress is enorm populair om een aantal redenen:
• Gebruiksvriendelijk: Zelfs zonder teveel uitgebreide technische kennis kun je met WordPress nieuwe pagina’s en blogberichten toevoegen.
• Flexibel: WordPress is geschikt voor diverse soorten websites, van blogs tot webshops.
• Uitbreidbaar: Met duizenden plugins kun je de functionaliteit van je website naar wens uitbreiden, zodat je website altijd met jou en je bedrijf mee kan groeien.
• Groot community: Er is een enorme community van WordPress-gebruikers en ontwikkelaars die je kunnen helpen met vragen en problemen.
• Gratis: WordPress is open source software en dus gratis te gebruiken.

WordPress voor jouw website?

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijk en krachtig platform om jouw website te (laten) bouwen?

Dan is WordPress wellicht de perfecte oplossing voor jou. Met WordPress kan jouw website in mum van tijd online staan.

Neem contact op met mij om de mogelijkheden van WordPress te bespreken.

Ik help je graag met het bouwen en onderhouden van een website die jouw bedrijf of project naar een hoger niveau tilt.