Navigeren binnen een website

Proces

Tijdens het uitstippelen van jouw nieuwe website, is het ook belangrijk om te kijken hoe de bezoeker zal navigeren binnen in de website.

Het is een proces, waarin de bezoeker de website snel scant en zal beslissen of hij deze tekst gaat lezen of op die ene link klikt.

Simpel en overzichtelijk

Naast het standaard menu heb je uiteraard tal van mogelijkheden en menu’s in allerlei soorten en maten. Denk erom, hoe complexer een website is, hoe belangrijker het is dat de navigatie simpel en overzichtelijk is. Er bestaat niet één goed menu, kijk vooral naar je eigen website wat de beste oplossing is.

 

Navigatie

Sommige websites bieden ook een sitemap aan, om de bezoeker een zo compleet mogelijk overzicht te bieden van alle links, pagina’s en berichten op de website. Let op dat alle links aanklikbaar zijn. Vooral bij grotere complexen websites is een sitemap handig, zodat je alles op één plek hebt staan. Om het nog beter te maken kan je ook de links, berichten en pagina’s per categorie indelen.

Breadcrumbs

Het is ook belangrijk dat jouw bezoeker niet de weg kwijtraakt. Gebruik hiervoor Breadcrumbs. Het begrip breadcrumbs komt voort uit het sprookje Hans & Grietje, waar de broer en zus kruimels achter zich lieten om zo hun weg terug niet kwijt te raken.

Breadcrumbs op een website hebben hetzelfde doel en laten de bezoeker zien waar ze zijn en hoe ze weer terug kunnen.

breadcrumbs

Hyperlinks

 

Hyperlinks moeten herkenbaar zijn en jouw bezoeker moet weten waar hij naartoe gaat. Gebruik daarom bijvoorbeeld niet de tekst “klik hier” om een link aan te duiden, maar verwerk het in de tekst.

Zie hieronder een voorbeeld en meteen extra informatie over het bouwen van een goede website.

Een juist navigatie hoort bij een goede basis voor een website.

 Hulp nodig bij het opzetten en/of beheren van je website? Boek een vrijblijvende belafspraak.

Of stuur mij een mailtje: info@sakkerswebcare.nl