Het juiste font voor je website kiezen

Het font is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van je website. Het kan de uitstraling van je website bepalen en de leesbaarheid van je tekst beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om het juiste font voor je website te kiezen.

Welke factoren zijn belangrijk bij het kiezen van een font?

Bij het kiezen van een font voor je website zijn er een aantal factoren die je in overweging moet nemen.

 • De uitstraling van je website: Wat wil je met je website uitstralen? Wil je een professionele uitstraling, een speelse uitstraling of een moderne uitstraling? Het font dat je kiest, kan hieraan bijdragen.
 • De leesbaarheid van je tekst: Het font moet goed leesbaar zijn op verschillende apparaten, zoals computers, tablets en smartphones. Zorg ervoor dat de letters groot genoeg zijn en voldoende contrast hebben met de achtergrond.
 • De doelgroep van je website: Denk ook aan je doelgroep. Wat vindt je doelgroep prettig om te lezen? Een jonge doelgroep zal bijvoorbeeld andere voorkeuren hebben dan een oudere doelgroep.

   Soorten lettertypes

Er zijn twee hoofdcategorieën lettertypes: serif en sans-serif. Seriflettertypes hebben kleine versieringen aan de uiteinden van de letters, terwijl sans-seriflettertypes dat niet hebben. Seriflettertypes worden over het algemeen als traditioneler en formeel beschouwd. Ze zijn goed leesbaar op papier, maar kunnen op een computerscherm wat blokkerig overkomen.

Sans-seriflettertypes worden over het algemeen als moderner en informeler beschouwd. Ze zijn goed leesbaar op een computerscherm, maar kunnen op papier wat saai overkomen. Naast serif en sans-serif zijn er nog veel andere soorten lettertypes. Sommige lettertypes zijn speciaal ontworpen voor het web, terwijl andere lettertypes juist beter geschikt zijn voor print.

Lettertypecombinaties

Als je meerdere lettertypes op je website gebruikt, is het belangrijk om ze goed te combineren. Je kunt bijvoorbeeld een seriflettertype gebruiken voor titels en een sans-seriflettertype voor tekst. Dit kan een interessante en dynamische uitstraling geven aan je website.

Lettertypes zijn niet alleen belangrijk voor de leesbaarheid op je website (of elke reclame uiting dan maar ook), maar ook voor de uitstraling. Zie hoe een tekst van lief ineens ontzettend creepy kan ogen.

Leesbaarheid

De leesbaarheid van je tekst is belangrijk voor de gebruikerservaring van je website. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de leesbaarheid van je tekst te verbeteren:

 • Gebruik een lettergrootte van minimaal 14 pixels.
 • Houd een regelafstand van minimaal 1,5.
 • Gebruik een contrasterende letterkleur voor je tekst en achtergrond.
 • Zorg voor voldoende witruimte rondom je tekst.

Gratis of betaalde fonts?

Er zijn zowel gratis als betaalde fonts beschikbaar. Gratis fonts zijn een goede optie als je een beperkt budget hebt of als je nog aan het experimenteren bent met verschillende fonts. Betaalde fonts zijn vaak van hogere kwaliteit en bieden meer mogelijkheden.

Welke platformen kun je gebruiken om een font uit te kiezen?

Er zijn verschillende platformen die je kunt gebruiken om een font uit te kiezen. Enkele populaire platformen zijn:

 • Google Fonts: Google Fonts biedt een grote collectie van gratis fonts.
 • Fontspring: Fontspring biedt een collectie van zowel gratis als betaalde fonts.
 • Typekit: Typekit biedt een abonnementsservice voor fonts.

Tips voor het kiezen van een font

Hier zijn een paar tips voor het kiezen van een font voor je website:

 • Begin met een kleine selectie: Het is beter om te beginnen met een kleine selectie van fonts en deze vervolgens te verfijnen.
 • Test verschillende fonts: Test verschillende fonts op je website om te zien hoe ze eruitzien en hoe ze lezen.
 • Vraag feedback: Vraag feedback aan anderen om te zien wat zij van je keuze vinden.

Conclusie

Het kiezen van het juiste font voor je website is een belangrijke beslissing. Door rekening te houden met alle factoren, kun je een font kiezen dat de uitstraling van je website versterkt en de leesbaarheid van je tekst bevordert.