Breadcrumbs

Broodkruimels of een kruimelpad. Is een manier om jouw websitebezoeker duidelijk te maken waar zij zich bevinden. Zo kan jouw bezoeker zich makkelijk navigeren binnen jouw website.

Hoe herken je een breadcrumb?

 

Je herkent broodkruimels aan de links die meestal links bovenaan de pagina worden weergegeven. Hier kan je zien waar de huidige pagina onder valt. Dat kan van alles zijn, de homepage, een subpagina of categorie. Over het algemeen gebruiken websites verschillende pagina’s en categorieën, met breadcrumbs zorg je ervoor dat jouw bezoeker de weg niet kwijt raakt (geirriteerd raakt en dan de website verlaat), want dat willen we natuurlijk niet.

Waar komt de term breadcrumbs vandaan?

Denk aan het sprookje Hans en Grietje, die in het bos kiezelsteentjes en broodkruimels strooien, zodat ze niet verdwalen en de weg weer terug naar huis kunnen vinden. Hans en Grietje verdwalen natuurlijk wel en komen terecht bij de heks. Gelukkig worden je broodkruimels hier niet opgegeten door vogeltjes.

Zie hieronder een voorbeeld van een broodkruimel pad:

Home > boeken > Engelse boeken > Engelse fantasie boeken

Het is dus erg fijn om te zien waar jouw bezoeker zich bevindt. Én zij kunnen ook nog eens makkelijk terug springen naar de vorige pagina, door op de broodkruimellink te klikken.

Zijn breadcrumbs verplicht?

Nee het gebruik van breadcrumbs zijn helemaal niet verplicht. Heb je nou een hele grote website, met veel categorieën, pagina’s en sub pagina’s? Ja dan raadt ik aan om de breadcrumbs te implementeren, om zo ook de gebruikerservaring te bevorderen.

Hoe kan ik breadcrumbs op mijn website plaatsen?

Dat verschilt per website. Sommige thema’s hebben het ingebouwd in hun algemene instellingen. Ook zijn er diverse plugins die je ervoor kan gebruiken. De webbouwer kan met je meekijken wat de beste optie is.

De 3 belangrijkste redenen om breadcrumbs te gebruiken:

  • Een crawler zal gebruik maken van de breadcrumb om zo door je website heen te crawlen. Wat is een crawler hoor ik je zeggen! Een crawler, of een spider, is een software die het internet afstruint op zoek naar (nieuwe) pagina’s. Zoekmachines gebruiken deze spiders om een goed beeld te krijgen van jouw website.
  • Omdat breadcrumbs linken naar bovenliggende pagina’s, stijgt de linkwaarde, want een spider “denkt” : “Hé dit is een belangrijke pagina”. Wat weer positief is voor de SEO.
  • En ik zeg het nog een keer, breadcrumbs zijn fijn voor jouw websitebezoeker, zodat zij zich makkelijk kunnen navigeren binnen jouw website.

 Hulp nodig bij het opzetten en/of beheren van je website? Boek een vrijblijvende belafspraak.

Of stuur mij een mailtje: info@sakkerswebcare.nl